Majowa potrawka z rabarbarem

Ania napisała

Dopóki „maj, dokoła maj wypełnia ogrody”.

Składniki:

  • łodyga rabarbaru
  • miód (lub cukier)
  • szczypta soli
  • pół kilo łopatki wieprzowej
  • gałązka lubczyku
  • gałązka mięty
  • tyle samo natki kopru włoskiego
  • dwie marchewki
  • korzeń pietruszki
  • podobna ilość selera
  • pomidor
  • młoda kapustka
  • czosnek
  • gałka muszkatołowa

Zastosowanie także natki pietruszki i selera na pewno nie zaszkodzi.

Zaczynamy od marynaty: wieczorem rabarbar kroimy w cienkie talarki i mieszamy w większej misce z solą i miodem lub cukrem. Kiedy utonie w soku dodajemy sprasowany czosnek i wkładamy pokrojone w kostkę mięso. Im dłużej będzie się moczyło, tym krótszego czasu będzie wymagało podczas duszenia.
Następnego dnia w garnku ze szczelną pokrywką podsmażamy na oleju pokrojoną w duużą kostkę cebulę. Dokładamy mięso (nie pozbywamy się marynaty), pokrojoną w talarki marchewkę, pietruszkę oraz selera w płaskich kawałkach i rozdrobnionego pomidora. Na końcu dorzucamy kapustkę, pocięte zioła, szczyptę startej gałki i jeszcze trochę czosnku. Nieco solimy. Dusimy pod przykryciem, aż zmniejszy objętość, wtedy dolewamy marynatę, zakrywamy i kontynuujemy duszenie do miękkości mięsa (ok. dwudziestu minut). Podajemy z czym chcemy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *