Mięta, cytryna i śledź

(Ania pisała)

Czasem po prostu się chce. Zachodzi wtedy taka życiowa konieczność, do której potrzebne będą:

  • 4 filety śledziowe (matjasy)
  • dwie cebule
  • nieduża sparzona i wyszorowana cytryna
  • liść mięty
  • łyżeczka – dwie miodu spadziowo-nektarowego
  • olej
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • ziarna pieprzu
  • gałka muszkatołowa
  • czosnek granulowany

Śledzie jeśli bardzo słone moczymy. Miód mieszamy z sokiem z połowy cytryny i otartą skórką (całą), dodajemy posiekaną miętę, liść laurowy. czosnek, szczyptę startej gałki i roztarte na proszek ziele z pieprzem. Wkładamy pokrojone cebule i śledzie, dokładnie mieszamy, zalewamy olejem. Gotowe po dwu dniach w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *