Sałatka „będziesz mlaskać”

Nazwa mówi sama za siebie. KONIECZNIE spróbujcie. My bób z reguły pochłaniamy, nie certoląc się, w tej wersji, ale skusiłam się na coś nowego i nie żałuję.

Składniki:

  • pół kilo bobu
  • kilka kiszonych buraczków
  • kawałek sera z niebieską pleśnią (choć twardy ser kozi też się sprawdzi)
  • pęczek koperku
  • odrobina oliwy
  • opcjonalnie – kilka orzechów włoskich

Bób płuczemy, gotujemy i łuskamy. Buraczki kroimy drobno. Ser kruszymy lub dziabdziamy widelcem. Koperek płuczemy, osuszamy i siekamy. Orzechy (wyłuskane) kruszymy na mniejsze kawałki (jak ktoś lubi – może wcześniej podprażyć). Wszystko razem wrzucamy do michy, podlewamy oliwą, mieszamy.
Pożeramy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *